Водопади в България

Водопад "Скока", село Кашина, Южен ПиринИнформация

Водопад "Скока" е един от най-големите, най-красивите и най-причудливите природни забележителности в Южен Пирин планина. Известен е сред местното население като "Скоко", понеже буйните води на реката, след като укротят стремителния си бяг от Пирин планина, на поляната под Гарванова скала изведнъж правят стремглав скок и политат със страшна сила в дълбока двадесет метрова бездна.

Шумът от падащата водна стихия ехти надалеч в простора и наподобява тътен на отминаваща буря. Удрящите се в скалите буйни водни талази се разпръскват в ситна бяла мъгла и овлажняват и озонират околната шир.

Село Кашина принадлежи към община Сандански, област Благоевградска. Разположено е в южния дял на Пирин Планина. До селото се стига след отклонение от международния път от София за Солун Е 79 при село Ново Делчево, Санданско, през селата Спатово , Хотово, Лозеница, град Мелник, Кърланово, Рожен и Любовище. До с. Любовище пътят е асфалтов, след това 8 км частично чакалиран, неподдържан и в лошо състояние, особено при усложнени метеорологични условия. Кашина отстои североизточно на 30 км от общинския център Сандански, на 15 км от град Мелник и на 10 км от Роженския манастир.

За да стигнете до водопада, следвайте упътващите табели. От селото до самия водопад отнема около 20 мин ходене пеша.