Водопади в България

Боянски водопад, Витоша планина, гр. София

Снимки от Тихомир Младенов:
 Информация

Боянски водопад е името на водопад на Боянската река, намиращ се край град София на около 5 км от центъра на кв. Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планината Витоша. Водният пад е с височина около 20 м.

В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен и буйните му пръски се различават сред гората.

До водопада може са се стигне по три основни пътеки. Най-лесен е достъпът откъм Копитото. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час - час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада - неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре. 

Другите две пътеки започват от края на кв. Бояна по обозначена с табели пътека, започваща от последните постройки в местността над Боянската Църква. Първата се изкачва стръмно срещу течението на Боянска река и е с бяло-зелена маркировка, докато втората е по-бавна, но постепенно набира височина, минавайки в близост до Боянското езеро.

GPS:  lat=42.6294 / lon=23.2544

Вижте на картата: