Водопади в България

Водопад "Казаните", община Чавдар

Информация

Водопад "Казаните" е уникална природна забележителност близо до с. Чавдар. Тя представлява съвкупност от 5 малки водопада, които образуват еврозионни котли. Село Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина. 

Чавдар е най-малката община в Република България, разположена в подножието на Стара планина. Намира се на около 70 километра от столицата София. В съседство е с градовете Златица и Пирдоп. Населението е около 1 100 жители.

До природната забележителност "Казаните" се стига трудно понеже до нея няма еко-пътека. В самото село може да ви упътят. Тръгнете в посока местността "Казаните", в ляво трябва да остане реката, а пред вас поляни. След около 20 мин. ще стигнете до мостче над реката (самата река продължава надолу по долината).

Тръгвате по пътя през мостчето и продължавате нагоре към планината. От дясно има малка рекичка, която ще ви бъде за ориентир. След около 15 мин. пеша ще стигнете до беседка над рекичката, точно там - 20м по-нагоре се събират два притока. Трябва да се тръгне по десния приток. Понеже няма пътека, се хваща коларският път, който следва рекичката. По него след около 15 мин. ходене се стига до поляна с изсечени дървета.

От тази поляна трябва да се спуснете надолу в дерето и да тръгнете нагоре по течението на рекичката. След около 5 мин. се стига до природния феномен "Казаните".