Водопади в България

Водопад "Момин Скок", Негованска (Еменска) екопътека

Информация

Великотърновското село Емен е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км. западно от Велико Търново и на 8 км. от магистралния път В.Търново-София, в непосредствена близост до Еменския каньон. Той дава началото на екопътека, която започва с пещерата и завършва с приказния водопад "Момин скок" на река Нигованка. 

Негованска екопътека е първата екопътека, построена на територията на България. В западната част на Търновските височини р. Негованка, десен приток на р. Росица, образува живописен пролом, известен с името Еменски каньон. Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади, пещери и др. са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. През 1980 г. Еменският каньон е обявен за защитена територия. Изградените в скалите на пролома стъпала и мостове улесняват желаещите да се запознаят с красотите на района. От местата, предвидени за пикник, се открива прекрасна гледка към долината. 

В края на каньона се намира водопад Момин скок с височина около 10 м. Под него се образува красив вир, който често се използва за плаж. Пътеката продължава към с. Емен и след около 3 часа отново се стига изходният пункт – центърът на с. Емен. Каньонът на р.Негованка с езерото Негованка, този значителен по площ обект, попада в землищата на селата Михалци и Емен.

За да стигнете до село Емен, от където започва екопътеката, трябва да се отклоните от главен път София-Велико Търново при село Балван. След селото продължавате в посока с. Емен. Пътеката се намира в края на селото, близо до основния път. Местните жители ще ви упътят.

GPS:  lat=43.1427 / lon=25.3713

Вижте на картата: