Водопади в България

Водопад "Полска Скакавица", област Кюстендил

Водопад Полска Скакавица

Скакавишки водопад

Водопад Полска Скакавица, Кюстендил

Водопад Полска Скакавица

Подножието на водопад Полска Скакавица

Подножието на водопад Полска Скакавица

Vodopad Polska Skakavica

Общ изглед на водопад Полска Скакавица

Начало на водопад Полска скакавицаИнформация


Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина недалеч от град Земен и село Ръждавица. Надморската му височина е около 700 м и отстои на около 80 км от столицата София и 60 км от град Перник.

Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя.

Мястото е достъпно с влак от спирка Скакавица и с кола през село Ръждавица. За да стигнете с кола, от главен път София - Кюстендил се отклонявате при табелата за село Копиловци. Минавате през селата Копиловци, Шишковци и стигате село Ръждавица. В центъра има малък прелез, през който трябва да минете и да продължите по тесен асфалтов път нагоре. След около 10 мин изкачване по завоите на пътя ще видите табела, обозначаваща посоката на водопада.

Пътят до водопада е черен и е подходящ за джипове или само до някъде с лек автомобил. След това се продължава пеша. Общия преход до водопада заедно с престоя на него ще ви отнеме около 4-5часа (вървенето в едната посока пеша е около 1 ч. и 30 мин.).

Вижте на картата