Водопади в България

Фотински водопади, с. Фотино, РодопиИнформация

Фотинският водопад е красив, водопад до село Фотиново, което се намира в близост до гр. Пещера и гр. Батак. Малка, но пълноводна река преминава през скали, като оформя 3 пада, най-големият от които е около 16 м. 

Самият водопад е трудно достъпен, но много красив. До него се стига за около 1ч нормално ходене, като от село Фотиново (в долната му част от Джамията) тръгва път, който следва реката. В началото реката е от дясно след около 20 мин ходене се преминава мост и реката остава от ляво. По пътя може да се отседне на беседка, построена на малко хълмче. След като реката е останала в ляво, се продължава по пътя, който се изкачва, а реката остава в дерето. 

Туристите трябва да внимават за малка площадка в ляво от пътя, където се виждат скали - там в подножието на скалите се намира водопадът. Като ориентир може да се използва и шума на падащата вода. От това малко отклонение слиза пътека към дерето (има бяло зелена маркировка на някои дървета), която преминава реката и продължава нагоре по другия склон. След изкачването му се открива гледка към водопада.

Село Фотиново се намира в северозападни Родопи източно от Баташки снежник на 1100 м над морска височина, на двата бряга на Фотинска река, на 10 км от Нова махала, на около 24 км от Батак.