Водопади в България

Хайдушки водопади, гр. БерковицаИнформация

"Хайдушки водопади" са няколко малки водопада с височина 2-3м. Намират се в рядко красивата долина на Голяма река, разположени на 9 км от града, където се събират водите на реките Ценкова, Сливашка и Средна бара. Спускайки се стремглаво, тук на известно разстояние те текат бавно и изведнъж с грохот се хвърлят от скалите между цепнатините и скочили, тутакси се хвърлят още веднъж и разбити на бяла пяна, се сливат, за да поемат към града.

Неописуема е прелестта на това място край водопадите. На матово-зеления фон прекрасно хармонират покритите със сребристи лишеи и сладка папрат тъмни скали. Водопадите са няколко и са с височина 2-3м.

Слязъл при водопадите, туристът изпитва чувството, че се намира в тайнствено, вълшебно място. Нагоре се издигат масивни гористи стени и се вижда малко пространство от небосвода, а долу цари дълбока тишина, нарушавана само от разбиващите се на прах водни струи.

До водопадите се стига по следния начин:

След влизане в града се завива в дясно покрай бензиностанция на OMV, продължава се надолу по шосето и в края се завива наляво (от дясно остава ж.п. прелез). Продължава се по пътя нагоре към балкана, като се следват табелите са комплекс КОМ, достига се разклонение където има табела за хижа КОМ - там трябва да се завие надясно. От тук нататък има табели за водопада и може да се стигне пеша за около 1ч през долината на реката или с кола, но пътят е силно изронен и каменист и е препоръчително да карате с Джип/ATV.