Водопади в България

Христовски водопад, с. Руховци, община ЕленаИнформация

Христовският водопад се намира на река Мийковска в Еленския балкан. Той е обявен за защитен природен обект през 1974 г. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия с площ 3 ха. Надморската височина, на която се намира е водопадът е 400 м. Природната забележителност е разположена южно от махала Христовци, до село Руховци.

Падащата от височина 9 м вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но е много подходяща за къпане. Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции. 

До този феномен може да се стигне по специално изградената за тази цел екопътека, където са направени множество кътчета за отдих и почивка. По този начин ще имате шанса да се насладите на китните и чудни местенца, които са се скрили тук и да вдишвате повече от свежия и прохладен планински въздух. По-лесния начин за достъп е да стигнете с кола до отбивка от главния път малко над село Руховци ( в центъра на самото село има указателна табела за водопада ). При отбивката паркирате колите и продължавате пеша по черен път. До водопада ще стигнете за не повече от 15-20мин.

Местността е идеално място за бягство от реалността и шумотевицата на града. Около водопада се ширят просторни поляни, които са подходящи за лагеруване или пък за пикник с приятели.

Хотели в Елена

Вижте на картата: