Водопади в България

Водопад Пиринешки джeндем, с. Иванча, община АнтоновоЗлатният водопад:Автор на снимките: Христо Свинаров - Slowlight.bgИнформация

Водопад "Пиринешки джендем" се намира на приток на Голяма река (Биюкдере) между селата Пиринец и Иванча (община Попово). Това е най-високият водопад в района - 34 метра, като в близост има още няколко по-малки каскади.

До него се стига като с автомобил се паркира на пътя до указателна табела "Водопад - 50 м",
от където след кратко слизане се стига до реката и дървена беседка. От там се тръгва по левия бряг и след малко се стига над водопада, където има построена обзорна площадка. За да се слезе в подножието му, се продължава по левия бряг; следва стръмно слизане през гората, след което като се стигне дъното на дерето, се прави обратен десен завой и се следва пътеката до самия водопад. Мястото е трудно проходимо и има опасност от падащи камъни.

На близо се намира и по-малкия "Златен водопад", чието име е дадено заради цвета на скалите, от които  се излива. На около километър след табелата за "Пиринешки джендем" непосредствено преди село Иванча има отбивка с указателни табели. Влиза се по черен път в облагородена туристическа местност покрай река "Голяма река". В местността има тепавица ("перило") както и  множество места за отдих. Продължава се навътре в местността срещу течението на реката, като на места има табели "Водопад". Реката се пресича през полу-разрушен мост, след което се върви кратко по десния бряг по течението; стига се до малък десен приток, на който след стотина метра се намира и Златния водопад.