Водопади в България

Устински водопад, с. Устина, Северни Родопи

Устински водопад

Подножието на устинския водопад

Водопада при село Устина, Родопи

Ustinski vodopadГледка от скалите към село УстинаИнформация

Устински водопад се намира на склоновете на северни Родопи над малкото и сгушено селце Устина. Водата пада от около 15 метра по разчупените скатове на скален венец. Понеже водопада се намира на сравнително маловодна река е препоръчително да се посещава само пролетно време ( април и май ) или след обилен дъжд. В местността на водопада има обособени места за отдих и огън, както и малък параклис "Свети георги";

Скалите които се извисяват над селото са много високи и стръмни и някога са служели за наблюдателни кули на крепостта на император Юстиниан. Ако се разходите и гледате внимателно в храстите и къпините може да видите останките от крепостните стени. В село Устина се усеща духът на древните й прадеди.

Селото се намира близо до римския път, свързващ Филипопол и Беломорието, чиито останки са запазени на не малко места. Той е третият трансконтинентален път, който бил окончателно завършен при император Траян (98-117). Тръгвал от Панония (Унгария) и Дакия (югозападна Румъния) и прекосявал Дунав при Улпия Ескус (на северозапад от с. Гиген, Плевенско). Оттам покрай с. Рибен и Плене се отправял към Хемус при Троянския проход към Тракия и Филипопол. Продължавал през Родопите и се насочвал към Егейско море към големия път Виа Игнация.

Крепостта на император Юстиниан. Византийската крепост Юстина е била сред най-важните за охраната на северните склонове на Родопите. Тя е често споменавана в хрониките на византийските историци. На нейно място преди това, е съществувало укрепление на бесите.

По късно тук, император Юстиниан построява нова и по-мощна крепост, за да контролира областта. Юстина е в непосредствена близост с древният град Драговец и със сигурност е играла важна роля в охраната му. Крепостта включва в себе си и една от най-големите и красиви скални кули в Родопите - връх Кулата.

Изходна точка за пътеката към водопада и параклиса е горната част на село Устина, малко площадче с чешма, което се пада от дясно на преминаващата през селото малка река. Може да питайте местните жители, които ще ви упътят без проблем. От там нагоре до параклиса и водопада е 20-25 мин пеша по обособена пътека.

Вижте на картата: