Водопадите в България

Водопад Червената скала, Средна Стара планина

Автор на снимките Мартин ПетровИнформация

Водопад Червената скала се намира в труднодостъпeн каньон на южния склон на Средна Стара планина, близо до с. Кърнаре. Водопадът е известен също и с името Джафардере, което идва от самия каньон и река Дажфардере. Реката събира водите на няколко поточета извиращи от южния склон на Стара Планина между Беклемето и заслон Орлово Гнездо, след което минава през село Кърнаре и се влива в р.Стряма. Височината на водния феномен е около 45 м. и е пълноводен само през пролетта при топене на снеговете. Подходящи месеци за посещение са април и май.

Достъпа до водопада е много труден заради стръмния пресечения терен, липса на пътека на места и многократно газене в реката. Начална точка за достигнаето е края на с. Кърнаре, където започва пътя на прохода Троян-Кърнаре. В началото на пътя е Кърнарското ханче, където може да оставите автомобила и да тръгнете покрай него към каньона Джафардере.

След няколко стотин метра от асфалтовия път вдясно тръгва черен път, който навлиза в каньона и след това преминава в пътека. Има обозначения с жълта маркировка за пътеката към заслон Орлово гнездо. Следва се пътеката, която върви покрай реката, пресича я няколко пъти и навлиза на места в гората.

Стига се до място, където реката има две разклонения ляво и дясно. За водопада се тръгва по ЛЕВИЯ приток, който е пресъхнал и се нарича Кастрак дере. По-нагоре се достига до първия по-малък водопад с височина около 25 м. На места личи синя маркировка по дърветата. За водопад Червената скала се продължава още по-нагоре, като той се намира и пада от скален венец наречен Червената скала.

Повече за водопада прочетете тук:

www.martinpetrov555.blogspot.com

www.evgeniyonkov.blogspot.com

GPS координати: 42°44'36"N / 24°38'27"E

Вижте на картата: