Водопади в България

Водопад и екопътека "Под Камико"Снимки: Тихомир МладеновИнформация

Водопад "Под Камико" се намира в Искърското дефиле, Западна Стара планина. Височината на водния му пад е 40 м, а най-близкото населено място до него е село Гара Бов. През 2012 г. до водопада е изградена красива и живописна екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Пътеката "Под камико" е изградена през 2012 година по проект "Активни граждански общности чрез читалищата: втори етап" на сдружение "Платформа АГОРА", финансиран от фондация "Америка за България".

Маршрутът е маркиран и започва от футболния стадион на Гара Бов, изкачва се по поречието на река Бовска и достига до водопада при "Камико" в село Бов, след което се спуска по стария коларски път до чешмата при местността "Чичеро", продължава до останките от манастира "Св. Архангел Михаил" и преминавайки по поречието на река Трескавец, се връща в отправната си точка при стадиона на Гара Бов.

Природните и културно-исторически забележителности по пътека "Под камико":
- Живописните каскадни водопади по река Бовска, най-високият от които 40 метрa в местността "Камико", село Бов;
- Скален феномен "Камината", село Бов;
- Останалата през вековете в местната топонимия с името си чешма "Чичеро" и оброчен кръст "Св. Дух";
- Останки от средновековния манастир "Св. Архангел Михаил";
- Защитена местност "Трескавец".

Дължината на пътеката е около 10 км., а времето, необходимо за нейното обхождане, е около 3 часа. Тя е транспортно достъпна и от село Бов, и от село Гара Бов. По протежение на пътеката са изградени няколко места за отдих, подходящи за пикник и отмора.

Виж на картата: