Водопадите в България

Водопадите при с. Орехово, Западни РодопиИнформация

Село Орехово е китно българско селo в Западни Родопи, което е начален пункт на много туристически маршрути. Намира се на 210 км от София, 60 км югозападно от Пловдив, 60 км северно от Смолян, 10 км западно от село Хвойна и около 25 км северно от град Чепеларе.

От Орехово започват много туристически маршрути за разходки в района и преходи до други села и хижи във високата част на Родопите. През селото минава и най-дългата екопътека у нас. Маршрутът започва от село Хвойна и завършва в Гърция при село Паранести и град Ставропулис.

Част от туристическите маршрути са  три водопада, които са защитени природни обекти и представляват интерес за туристите. Най-близо до селото е водопадът Дуплево в едноименната местност, на няколкостотин метра от  западния край на селището. Той е разположен в най-ниската част на скалния пролом под връх Орешица. Водите му се изливат живописно пред входа на пещерата Голямата дупка.

Друг водопад наблизо е Скакалото, който е само на 2 км на юг от Орехово по пътя към хижа Персенк. На около 3 км южно, в каньона на Коилов дол се намира и скалният феномен Костен камък – колосален скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте вековна смърчова гора.

Този естествен скален феномен е обявен за природна забележителност през 1965 г. Тук се намира третият водопад, наречен също Костен камък. Водите му падат от голяма скална ниша с височина на водния пад 30 м.

Как да стигнем до водопадите? До село Орехово има асфалтиран път от село Хвойна. До село Хвойна се стига много лесно, то се намира на главния път Пловдив – Смолян.

След като стигнете Орехово, преминавате през цялото село и стигате най-западния му край. Там пътят се разклонява в две посоки направо и наляво. Направо, след няколкостотин метра по черен път, ще стигнете до водопад Дуплево. Наляво през моста над река Орешица се тръгва отново по черен път за хижа „Персенк“. Следвате пътя, който прави завои, минава покрай различни параклисчета и се изкачва плавно нагоре към планината.

Първият водопад, който ще видите, е Скакалото. На места има обозначителни табели, а той се намира вляво от пътя преди ляв завой.

За да стигнете до водопад Костен камък, ще трябва да продължите още стотина метра напред по черния път. Следва остър завой, при който трябва да се отклоните в ляво, по пътеката за хижите “Персенк” и “Кабата”. Пътеката в началото е стръмна, после става полегата и след половин час се стига до малък параклис “Свети Илия”. От него се тръгва югозападно по друга пътека, която излиза отново на черен път. По него се стига до селскостопански постройки, при които ще видите голяма информационна табела за водопада. От тук тръгва пътека, която слиза стръмно надолу в дерето. На места за улеснение са поставени алпийски въжета.

Водопадите са пълноводни само през пролетта ( април - май ).

Виж на картата: